08-11-2023

Even voorstellen...Piet van Dycke en Circumstances

Over de voorstelling 'GLORIOUS BODIES'

Even voorstellen...Piet van Dycke en Circumstances

Op vrijdag 22 december brengt de Vlaamse dans- en circusmaker Piet van Dycke met zijn gezelschap Circumstances een bezoek aan onze theaterzaal.

Piet van Dycke laat zich graag inspireren door veranderende omstandigheden. Als warming-up voor de voorstelling vroegen we wat hem hiertoe beweegt.

Deze voorstelling draait om het veranderende lichaam. Speelt tijd doorgaans een grote rol in je makerschap? 
Ik denk dat "tijd" in ieders leven een belangrijke rol speelt. Je wordt ermee wakker en gaat ermee slapen. Tijd is een cruciaal onderdeel in mijn makerschap. Circus gaat niet over het bereiken van het onmogelijke, maar om het onmogelijke uit te dagen. Het gaat over de zoektocht naar de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans, uithoudingsvermogen en tijd. In GLORIOUS BODIES kan je dat heel letterlijk nemen: enerzijds door het veranderlijke lichaam, anderzijds door de scenografie waar de performers rekening moeten houden met de tijd. Ze beginnen een acrobatische figuur op te bouwen, maar tegelijkertijd kan het doek elk moment sluiten. Het contrast tussen hun eigen beslissing en wat hen overkomt symboliseert dat ze ervoor kiezen om actief te trainen, fysiek zichzelf te blijven uitdagen, maar tegelijkertijd wordt hun lichaam ouder en zitten ze met die tijdsdruk. 

Waar gaat de voorstelling over?  
De voorstelling gaat indirect over de vraag wanneer men als artiest afscheid neemt van het podium en onderdeel wordt van het publiek. Hoewel de titel iets grotesks en glorieus uitstraalt, is het een bescheiden voorstelling. Het dragen, gooien, vangen, liften, vallen… wordt op een gedegen manier uitgevoerd. Het glorieuze ligt niet in de manier van uitvoeren, maar in wat de spelers uitvoeren. De focus ligt op de dynamiek en onze gemeenschappelijkheid als mens met het lichaam als drijfveer. 

10344
10344
foto: DansBrabant - Renate Beense

Je bent zelf een jonge maker, waar komt deze fascinatie vandaan?
Ik ben gefascineerd door lichamelijke veranderingen. Als kind keek ik elke dag naar mijn kin in de spiegel. Ik kon me niet voorstellen dat er op een dag haar op zou groeien… En kijk, zoveel jaar later kwamen de eerste stoppels. Ik keek er echt naar uit om volwassen, groter en sterker te worden. Het kon allemaal niet snel genoeg gaan. Op dit punt in mijn leven kijk ik er juist tegenop om te verouderen. Waarom plots deze ommekeer? Deze fysieke tweestrijd intrigeerde mij als mens. Ik kan moeilijk inschatten hoe mijn eigen lichaam verandert door de jaren heen, maar het inspireerde me wel om het te onderzoeken met artiesten die deze lichamelijke weg al hebben afgelegd. 

Ouderdom/veroudering is nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving en al zeker binnen de circuswereld. Net zoals topsporters, stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief te trainen. Hoe transformeren de meest perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? GLORIOUS BODIES werpt op een bijzondere manier licht op het proces van veroudering. Iets wat ons allemaal overkomt, nu, op dit moment.

10343
10343
foto: Jostijn Ligtvoet

GLORIOUS BODIES wordt gedanst door zes dansers tussen 53 en 67 jaar. Hoe is dit gezelschap bij elkaar gekomen?
We vormen voor de creatie van GLORIOUS BODIES een gevarieerd artistiek team van kunstenaars, elk gespecialiseerd in hun eigen vakgebied. Ontmoeting, uitwisseling en dialoog zijn enkele kernwaarden binnen het creatieproces. Het artistiek team creëert samen de voorstelling, iedere schakel is belangrijk. Ikzelf initieer, begeleid en choreografeer het bewegingsmateriaal. De bewegingen worden gecreëerd door de performers. Ik heb ervoor gekozen om een groepsvoorstelling te maken. Het gaat niet om één lichaam, maar over het samen bewegen. De zoektocht naar de juiste performers was dan ook zeer belangrijk: zij zijn de vorm én de inhoud. Er zijn veel gesprekken (o.a. met de Vlaamse circuswerkplaatsen, circuspunt NL…) gevoerd over mogelijke performers en er is gezocht in België, Nederland en Duitsland. 

De voorstelling wordt mede gecreëerd en uitgevoerd door zes ‘oudere’ acrobaten gespecialiseerd in partneracrobatie: Winfried Deuling, Det Rijven, Paul Griffoen, Johannes Fischer, Astrid Schöne en Thorsten Bohle. Zij hebben uiteenlopende achtergronden in o.a. klassiek circus, modern danstheater, straattheater en acroyoga. Een deel van hen is al ‘met pensioen’, een ander deel geeft nog actief les. Ze trainen al enkele jaren samen en geven samen les op acroconventies. Een gemeenschappelijk factor is dat ze allemaal een grote fysieke gedrevenheid hebben om ook te blijven trainen.

10345
10345
foto: Jonas Vermeulen

Ondanks de vergrijzing is onze maatschappij vaak nog erg gericht op jonge mensen. In media en reclame zijn bijvoorbeeld weinig ouderen te zien. Zie je voor jezelf en je werk een rol om hierop te reflecteren of misschien zelfs iets te veranderen?
Ik vind persoonlijk dat er te weinig aandacht is voor ouderen. Ik zie mezelf niet als wereldverbeteraar, maar ik wil wel een bepaalde bewustwording creëren via mijn werk van wat ik ervaar in onze samenleving. Ik zou deze vraag willen beantwoorden via enkele quotes uit recensies die GLORIOUS BODIES kreeg:

"‘Succesvol’ ouder worden betekent veelal dat je nog zo lang mogelijk productief blijft, dat je actief kan meerennen in het steeds betere, snellere, hogere, strakkere. Dat je fit blijft, of er minstens zo uitziet. Kortom, ‘succesvol’ ouder worden lijkt vaak gelijk te staan aan zo lang mogelijk jong zijn — en schijnbaar onafhankelijk. De afhankelijkheid waar velen voor vrezen in het ouder worden is iets waar het gezelschap op het podium echter al langer mee vertrouwd is. Meer nog, ze zijn erin getraind: het is de basis van de acrobatie, waarin je niet in je eentje kan zweven zonder te vallen. We kunnen dus veel leren van deze acrobaten wat betreft aandacht, ondersteuning en zorg. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor allerlei andere (kwetsbare) lichamen. Geen enkel lichaam raakt tenslotte zonder hulp zo hoog." (bron)

“Of artiesten op leeftijd er nog wel toe doen? De pure uitvoering, het intense samenspel en de acrobatische beheersing zorgen ervoor dat de twijfel over het antwoord op die vraag totaal overbodig is. In GLORIOUS BODIES laten de artiesten zien dat ze in hun vak letterlijk en figuurlijk ‘senior’ zijn. Wat er op circusvlak te zien is, is werkelijk waar: ONGELOFELIJK.”. (bron)

9987
9987
foto: Jonas Vermeulen

Circumstances was eerder dit jaar met de voorstelling On Point te zien bij Zingende Beelden in het Máximapark. Dit is je kans om opnieuw te genieten van dit bijzondere dansgezelschap.

Geen toekomstige voorstellingen gevonden.