06-10-2023

Interview met klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp

Over de voorstelling Overvloed: “Deze voorstelling is waarschijnlijk een van de leukste manieren om je kennis over klimaatverandering bij te spijkeren.”

Interview met klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp

Hoe is de voorstelling 'Overvloed' ontstaan? We vroegen klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp het hemd van het lijf.

Waar gaat Overvloed over?
“De voorstelling gaat over klimaatverandering, maar het is zeker geen college. Je ziet dat veel mensen zich zorgen maken over klimaatverandering, maar voor veel mensen is het nog ongrijpbaar hoe wij als maatschappij of individu hier invloed op hebben. In deze voorstelling helpen we daarbij. Als je begrijpt wat er gaande is, is het ook makkelijker te overzien waarom we wat moeten doen en hoe. Maar ook hoe we daarmee heel veel ellende kunnen voorkomen. Via scherpe dialogen, humor en verbeelding laten we zien waar we staan en de keuzes die we nog hebben voor onze toekomst. En vooral, wat je als individu kan doen, als je dat wilt.”

En? Wat kan je nog doen?
“Nou, dan moet je naar de voorstelling komen! Natuurlijk moeten we allemaal een beetje ons best doen om uitstoot te verminderen. Maar we moeten vooral als collectief elkaar klaarstomen om systeemverandering af te dwingen. En dat is voor veel mensen denk ik nog verrassend. We moeten af van de fossiele industrie en dus de hele maatschappij opnieuw inrichten. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we druk zetten op de politiek en industrie. Daar gaat deze voorstelling ook over.”

Hoe en met welk gevoel hoop je dat het publiek na afloop de zaal verlaat?
"Ik hoop zelf dat het publiek gefascineerd raakt door de wetenschap, geschokt is door de werkelijkheid, maar uiteindelijk genoeg hoop en begrip hebben dat het echt de moeite is om nog te vechten om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.”

Ja, denk je echt dat dit nog kan?
“Ja zeker. Er is al klimaatverandering en de gevolgen zijn nu al ernstig. Misschien niet voor iedereen, maar op sommige plekken van de wereld gaat het er echt al heftig aan toe. En dit is pas het begin. We kunnen er wat aan doen en ik denk ook dat het gaat gebeuren, de vraag is alleen of we snel genoeg zijn om de ergste meest maatschappij ontwrichtende gevolgen te beperken. Dat weet ik ook niet, maar ik probeer op allerlei manieren mijn steentje bij te dragen. Waaronder deze voorstelling.”

10291
10291
Sjoerd & Patrick

Hoe is de voorstelling tot stand gekomen?
“Zelf liep ik al een paar jaar met het idee om via het theater de kennis over en het verhaal van klimaatverandering over te brengen naar het grote publiek. Omdat we iedereen nodig hebben om dit probleem op te lossen. Maar ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Via een gezamenlijke vriend en cabaretier, Johan Hoogeboom, kwamen wij met elkaar in contact. Patrick wilde eigenlijk “omstebeurt”. Hij grapjes maken en ik daarna het wetenschappelijke verhaal vertellen. Maar dat vond ik een beetje saai. Ik wilde liever zelf ook op toneel als een duo. Ik ben Patrick nog steeds dankbaar dat hij dat kon waarderen en dat aandurfde met mij. Ik ben geen theater professional natuurlijk. Patrick heeft me veel geleerd en uiteindelijk denk ik dat we een goede chemie hebben op het podium hebben. We zijn vervolgens vooral heel veel gaan praten en discussiëren en hebben daar de mooiste dingen uitgehaald en die vertaald in een theatershow. Het leukste vind ik dat ik ook echt aan het meeschrijven ben. Fantastische ervaring om dan je ideeën terug te zien op het podium met een publiek erbij.”

Waarom moeten mensen komen kijken?
“Deze voorstelling is waarschijnlijk een van de leukste manieren om je kennis over klimaatverandering bij te spijkeren. Klimaatverandering is best een heftig onderwerp en een allesomvattend probleem. Van de voedselindustrie, zorg, reizen of de natuur en alles wat daar tussen ligt. Als iets zoveel impact heeft, moet je eigenlijk ervoor zorgen dat je in ieder geval een beetje weet waar het over gaat. Als je dat toch moet doen. Dan is dit misschien wel de leukste manier.”

10292
10292
Geen toekomstige voorstellingen gevonden.