10-03-2022

Toegankelijk voor iedereen

Nieuw op onze website: Toegankelijkheidsmenu

Toegankelijk voor iedereen

Met behulp van de Reachdeck toolbar hopen we de toegankelijkheid van onze website te verbeteren en nog meer bezoekers wegwijs te maken op onze website en in ons programma.

In onze theaters proberen we toegankelijk te zijn voor iedereen, ook voor bezoekers met bijvoorbeeld een visuele of auditieve beperking, bezoekers die de Nederlandse taal niet (goed) beheersen, maar ook bezoekers met een autisme-stoornis, kleurenblindheid of dyslexie. Met onze nieuwe website hebben we al een goede stap gemaakt om onze informatie toegankelijker te maken. De volgende stap hierin is de Reachdeck toolbar, die te vinden is onder het oogje rechtsboven onder de menubalk. Met deze extra menubalk kan je de tekst op de pagina vergroten of laten voorlezen, maar ook laten vertalen in een andere taal of de achtergrondkleur van de pagina aanpassen. We zijn heel benieuwd hoe jij de toegankelijkheid van onze website ervaart.

Test je mee?

Loop je zelf tegen digitale drempels aan? Of ken je iemand voor wie het internet werkelijk één groot web is? We zijn heel benieuwd wat je van de Reachdeck Toolbar vindt en hebben jouw hulp nodig om het optimaal te kunnen testen. Onderaan dit artikel vind je een uitleg.

Heb je vragen, opmerkingen of werkt de toolbar niet zoals je zou willen?
Laat het ons weten door te mailen naar info@podiumhogewoerd.nl

WCAG 2.1 – Wat?

In september 2020 ging de nieuwe toegankelijkheidswetgeving voor publieke websites in. Alle overheidsinstanties moesten vanaf dat moment voldoen aan de WCAG 2.1: Web Content Accessibility Guidelines. Deze richtlijnen zorgen voor een drempelloze digitale toegankelijkheid voor iedereen. Ook als theater willen we graag voldoen aan deze richtlijnen.

Programma

Onze programmeurs werken daarnaast ook aan meer toegankelijk programma. Zo hebben we bijvoorbeeld voorstellingen waarbij taal geen probleem is (Language No Problem) en af en toe een voorstelling met gebarentolk, maar is onze zaal ook toegankelijk met een rolstoel en beschikken we over een ringleiding.

8843

Toegankelijkheidsmenu – Hoe werkt het?

Je activeert de toolbar door op het oogje rechtsboven onder de menubalk te klikken. Bovenaan onze website verschijnt de toolbar met verschillende functies. Per functie leggen we kort uit hoe het werkt:

 • Selecteer de knop met het handje en klik/plaats de muisaanwijzer ergens in de tekst om hardop voor te lezen.
 • Klik op de play-knop om te beginnen met het lezen van de pagina of spreek de huidige selectie uit.
 • Met de stop-knop kan je het afspelen van spraak stoppen.
 • De pauze-knop pauzeert de spraak.
 • De knop met de letters geeft je toegang tot alle verschillende talen waarin de pagina vertaald kan worden.
 • Met de afbeeldingsknop kan je een selectie maken op de pagina en deze knop geeft je de definitie van het beeldwoordenboek.
 • Maak een selectie in de tekst en klik op het MP3-pictogram om een MP3 te genereren en downloaden.
 • De knop met de balken en oogje legt een schermmasker op de pagina zodat alleen de tekst oplicht die jij wilt lezen.
 • Het vergrootglas vergroot de tekst terwijl deze hardop wordt voorgelezen.
 • De knop met balkjes vereenvoudigt de pagina.
 • Heb je vragen? Klik dan op het vraagteken. 
 • En met het wieltje kan je instellingen aanpassen, zoals spraaksnelheid, grote van de tekstvergroter, achtergrond- en leeslamp-kleur.