Spinvis

Muziek

Spinvis

Eenmansband van Erik de Jong.

Erik de Jong komt uit een muzikaal gezin. Hij speelt in de punkband van zijn broer, Blitzkrieg en later The Duds, en ook in de Utrechtse bands Hi Jinx en Judy Nylon. Een vast instrument bespeelt hij niet. Als de drummer niet kan, mag hij drummen en als de bassist niet kan, mag hij bassen.
Op het conservatorium ontdekt hij dat hij niet echt een instrumentalist is en stapt over op de richting arrangement en compositie.

Na jaren experimenteren, opnemen, knippen en plakken op een computer in zijn woning in Nieuwegein heeft de inmiddels 41-jarige Erik de Jong eindelijk een cassette met schetsen van drie nummers die hij verstuurt naar platenmaatschappij Excelsior. Labelbaas Ferry Roseboom is direct enthousiast over de - door De Jong zelf benoemde - singer-sample-songwritermuziek en twee weken later besluit Excelsior Spinvis te tekenen.

Spinvis heeft in de loop der jaren diverse prijzen ontvangen, waaronder de Popprijs, de Zilveren Harp, de Annie M.G. Schmidtprijs, de Johnny van Doornprijs en de Gouden Notekraker en de Lennaert Nijgh Prijs. Voorjaar 2023 verscheen Spinvis’ meest recente album Be-Bop-A-Lula.

Quotes

"Staande ovatie…voor een avond die schitterde met de schoonheid van tedere wijsheid. "

De Volkskrant over Spinvis

"Unieke stem in Nederlandse popmuziek. "

NRC Handelsblad over Spinvis

"Spinvis betovert, ontroert en hypnotiseert op onnavolgbare wijze. "

8weekly