Specials

Dr. Markha Valenta

Talk: UU Talk | Amerikaanse Verkiezingen

Wat speelt er? - Talks
Tickets
UU Talk | Amerikaanse Verkiezingen

Met de Amerikaanse Verkiezingen in aantocht ligt de focus in deze talk op de huidige politieke verhoudingen in de VS.

Onderwerpen en vragen die de revue passeren zijn bijvoorbeeld: wat zeggen de keuzes voor de verkiezingsthema’s over de staat van het land? Het lijkt met name te gaan over migratie en abortus: beiden thema’s die sterk verband houden met de oppressie van politieke minderheden. 

Is er sprake van toenemende onderdrukking? Kan Biden het tij van het gepolariseerde debat keren? Welke lessen kunnen we trekken uit zijn presidentschap of uit het feit dat Trump een veroordeeld fraudeur is met nog een handvol lopende rechtszaken? Wat is de staat van de Amerikaanse democratie met een presidentskandidaat die de rechtsorde publiekelijk ondermijnt? Zijn er parallellen te trekken met de ontwikkelingen in Nederland? Hoe kunnen we de – inmiddels wel mondiale - trend van (radicaal) rechts-conservatisme duiden? En is het veroorzaken van een trendbreuk mogelijk?

Deze UU Talk sluit thematisch aan bij de voorstelling Leaving Trumpland van Greg Shapiro op donderdag 17 oktober 2024 en op de voorstelling Duizend aanslagen op de Obama's van Raymi Sambo Maakt e.a. op vrijdag 18 oktober 2024.

Tickets en tijden

Datum do 31 oktober
Tijd 19:30u
Locatie Studio
Prijs Vanaf € 8,00
Tickets
Datum do 31 oktober
Tijd 19:30u
Locatie Studio
Prijs Vanaf € 8,00

Over Dr. Markha Valenta

Dr. Markha Valenta is universitair docent en onderzoeker aan het University College Utrecht.

Valenta’s onderzoeksgebied bevindt zich op het snijpunt tussen antropologie, politiek en geschiedenis. Zij onderzoekt de invloed van globalisering en wereldpolitiek op samenlevingen en democratieën. Terugkerende thema’s hierbij zijn religie, burgerschap en sociale bewegingen die op democratische wijze de macht binnen de natiestaat uitdagen. Valenta’s onderzoek is internationaal vergelijkend en voornamelijk gericht op de Verenigde Staten, Nederland en India.

Ook is Valenta de voorzitter van de Netherlands American Studies Association (NASA), een netwerk van wetenschappers, onderzoekers en studenten die zich bezig houden met de geschiedenis, cultuur en politiek van de Verenigde Staten. 

Over Dr. Markha Valenta
Over Dr. Markha Valenta

Over Wat speelt er?

Onder de titel ‘Wat speelt er?’ bundelen we voorstellingen met een actueel (sociaal-)maatschappelijk thema. Deze voorstellingen zetten je aan het denken, bieden nieuwe perspectieven en zorgen ervoor dat je erover in gesprek gaat. En dat gesprek moedigen we maar al te graag aan.  

In samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht organiseren we aanvullende talks voor meer kennis en context rondom een thema. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht gaan dieper in op actuele onderwerpen die aansluiten bij onze theatervoorstellingen.

We hebben dit theaterseizoen zes UU Talks, met de thema's: Amerikaanse verkiezingen, het strafrechtsysteem, de oceaan, bijen, verslavingsproblematiek en het Amazonegebied.

Bekijk Wat speelt er?
Over Wat speelt er?
Over Wat speelt er?