17-01-2022

Castellum Hoge Woerd

Hoe zit het ook weer met het gebouw waarin ons theater zich bevindt?

Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd – het grote houten fort waarin ons theater zich bevindt. Maar hoe zat het nu ook al weer met dit gebouw? En wat is er allemaal te doen binnen de muren van het Castellum?

Op de oorspronkelijke vindplaats én op ware grootte werd het Romeinse fort dat hier 2000 jaar geleden stond herbouwd. De muren van het Castellum zijn net zo hoog en de omtrek is even groot. Alleen wonen er geen Romeinse soldaten meer binnen de muren. Nu is het Castellum een plek waar cultuur, natuur en historie op een unieke manier samenkomen. Verwonder je hier over bijzondere archeologische vondsten, ervaar de natuur op de stadsboerderij, proef de Italiaanse keuken en geniet van theater.

Museum Hoge Woerd

Het begon allemaal met de opgraving van het schip De Meern 1 in 2003. Deze unieke vondst moest een plek krijgen in de wijk waar deze gevonden werd. Juist: in De Meern. Die plek werd Castellum Hoge Woerd, waar je nu één van de grootste archeologische monumenten kunt bezoeken en sinds 2021 onderdeel van UNESCO Werelderfgoed.

Bij Museum Hoge Woerd bewonder je niet alleen het Romeinse schip, maar beklim je de muren van het fort en reis je dwars door 3000 jaar geschiedenis van Leidsche Rijn. Ook de wachttoren en het badhuis voor de deur horen bij het Museum en ontdek je tijdens een wandeling of rondleiding. Waan je voor een dag in de Romeinse tijd en ontdek het leven in een garnizoensstadje aan de Limes (Latijn voor ‘grens’).

Museum Hoge Woerd
Museum Hoge Woerd
Museum Hoge Woerd
Foto: Aafke Holwerda

Steede Hoge Woerd

Maar Castellum is meer: buiten de muren van het fort vind je de stadsboerderij van Utrecht Natuurlijk. Hier ervaar je de rust van de prachtige tuin, geniet je van de bloemen en de boomgaard, kunnen kinderen spelen op de natuurspeelplaats en maak je kennis met de dieren.

Binnen de muren ontdek je de kleinere dieren en kun je konijnen en cavia’s aaien. Kinderen kunnen altijd meehelpen met het verzorgen van de dieren, maar het is ook de plek voor een zwerfboek, het plukken van een mooie bos bloemen uit de pluktuin of het scoren van verse oogst van het land.

Steede Hoge Woerd
Steede Hoge Woerd
Steede Hoge Woerd
Foto: Aafke Holwerda

CastellumCafé

Voor veel bezoekers is het CastellumCafé wel bekend als onze foyer: de plek waar je voor de voorstelling een kopje koffie drinkt en na afloop aan de bar nog even napraat over de ervaringen uit de theaterzaal en soms de artiesten ontmoet. Maar ook overdag bruist het Café.

De menukaart is geïnspireerd op de Italiaanse keuken. Met veel liefde bereiden de koks iedere dag vers deeg voor pizza’s. Maar je kunt er ook terecht voor koffie met taart, lunch, high tea, borrel en diner. En in de zomer natuurlijk op het zonovergoten terras.

CastellumCafé
CastellumCafé
CastellumCafé

Meer weten over Castellum Hoge Woerd? Kijk op www.castellumhogewoerd.nl.