22-02-2024

De Volkskrant noemde ze ooit het ‘Jiskefet onder de Urban dansgezelschappen’: 155 (Eenvijfvijf)

We spraken met Marjolein Saelman, een van de creatieve koppen achter de schermen bij 155.

De Volkskrant noemde ze ooit het ‘Jiskefet onder de Urban dansgezelschappen’: 155 (Eenvijfvijf)

Het collectief van vrienden heeft elkaar ooit gevonden in een voorliefde voor dans, bewegingsvormen, muziek, film, komedie en kunst, en trekt nu voor het eerst met een eigen voorstelling het land door. Op zondag 10 maart komen ze naar onze zaal en wij kunnen niet wachten! Podium Hoge Woerd sprak met Marjolein Saelman, een van de creatieve koppen achter de schermen. Zijn ze klaar voor de tour met ‘Stuntkont’ en zijn er al toekomstplannen te onthullen? 

In ‘Stuntkont’ vechten ze tegen het opgroeien en lappen zij alle volwassen regels aan hun laars. Want terwijl de jongens zelf amper hun eigen veters kunnen strikken, krijgt iedereen om hen heen kinderen. En dan wordt de druk om volwassen te worden opeens heel groot. Je kan niet blijven lachen om poep- en plasgrappen, dingen zomaar kapot maken, doelloos rondhangen en niks doen (toch?).

Koop hier je tickets

Montageweek

Alhoewel humor eigenlijk altijd de boventoon blijft voeren, is de mix van licht, geluid en performance in deze voorstelling heel erg belangrijk. Marjolein: “In een zogenaamde montageweek komen die dingen allemaal samen. Het ging super goed, maar het was even spannend toen veel mensen die week de griep kregen. Het is heel hard buffelen geweest om het allemaal af te krijgen.”

Meerjarenplan

Met een nieuwe voorstelling vers van de pers, is het gezelschap gaan kijken naar de komende jaren. Marjolein: “In december 2022 zijn wij een heel weekend met het gehele collectief van 15 man in een hutje op de hei gaan zitten om ideeën uit te wisselen. Iedereen mocht een show idee of 'product' idee pitchen en aan het einde van het weekend gingen we stemmen. Daar komen altijd hele toffe dingen uit waardoor je echt voelt dat er weer genoeg bodem is voor 4 jaren plezier en ondernemerschap. Meestal pitchen mensen vanuit hun eigen expertise: marketing, artistiek, geld, audio… alles kan voorbij komen.”

Toekomst 

“We kunnen helaas nog niet alles vertellen”, zegt Marjolein als we vragen naar de concrete toekomstplannen. “We gaan sowieso in 2025 ‘JOHNNY’ weer spelen. Dit keer zowel op festivals als in de theaters. Een groot verschil is dat wij de verkoop zelf verzorgen waardoor we nog meer kunnen bepalen hoe wij het juiste publiek op de juiste plekken kunnen bereiken. De verkoopgesprekken zijn tot nu toe al erg leuk en bruisend van ideeën. Uiteraard maken we ook weer meerdere korte-dansfilms, gaan we door met het ontwikkelen van onze clubnacht in de Helling in Utrecht en komen er crazy coole shows aan zoals je van ons gewend bent.