09-04-2024

Eerlijk, rauw en recht voor zijn raap

Dalton Jansen over de voorstelling Birds en hoe hij zijn vrijheid terug vond

Eerlijk, rauw en recht voor zijn raap

“Eerlijk, rauw en recht voor zijn raap". Het zijn kernwoorden uit een aantal van de lovende recensies die Dalton Jansen kreeg voor zijn voorstelling ‘Birds’– terug op veler verzoek. Het is een ware kunst hoe hij een lastig en beladen onderwerp als de jeugdzorg op zo’n toegankelijke manier over het voetlicht weet te brengen.

Wil je meer weten over de voorstelling of de maker? Een plaats reserveren voor de inleiding kan direct bij het kopen van een ticket en kost € 1,- per persoon. Voor de inleiding halen we je om 19.25 uur op bij de balie van Castellum Hoge Woerd. 

Koop hier je tickets

Choreograaf en danser Dalton maakte met ‘Birds’ zijn eerste avondvullende voorstelling voor DOX. Hij zet dans, spoken word en muziek in om het thema te belichten dat hem zelf zo in de greep hield. Dalton groeide op in een jeugdzorginstelling en werd volwassen zonder een eigen ‘thuis’. De vogels uit het raam symboliseerden voor hem de vrijheid, maar ook het constante gevecht om voor jezelf te moeten zorgen. 

Of, zoals hij het zelf zegt: “Ik ben uit mijn nest gevallen. Met vieze veren en een geknakte vleugel lag ik op de grond te krijsen om de wormen die ik nooit had gekregen.” Als hij ooit naar buiten zou lopen, die vrijheid tegemoet, hoe zou het hem dan vergaan? Zou hij voor zichzelf kunnen zorgen?

Foto gemaakt door: Amanda Harput

10714
10714

De 31-jarige maker wil met Birds laten zien dat je je altijd uit een benarde situatie kunt vechten, ook al is het niet makkelijk. Dalton: “Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Door middel van deze voorstelling kan ik het nog meer bespreekbaar maken en geef ik de jongeren in een jeugdzorginstelling een stem.”

Hoe zwaar het onderwerp ook is, het lukt Jansen op een luchtige, krachtige en zeer inspirerende voorstelling vol met geluid, poëzie en dans laagdrempelig op te roepen tot reflectie. Het is een van de redenen waarom de voorstelling op veler verzoek is teruggekeerd op het podium, en waarom de pers lovende recensies uit hebben gedeeld. De Volkskrant noemt het een krachtige samenvatting van het fenomeen eenzaamheid, Het Parool vat het samen als een broodnodige discussiestarter en het NRC noemt de voorstelling zelfs ‘verplichte koste voor jeugdhulpverleners’. Hij sleepte er een Zilveren Krekel mee binnen en ‘De Jonge Zwaan’ tijdens de Nederlandse Dansdagen, beidenvoor ‘Meest indrukwekkende dansproductie’.

Foto gemaakt door: Amanda Harput

10717
10717

‘Birds’ is voor Jansen een kickstart gebleken van de carrière van de choreograaf, iets waar hij niet over durfde te dromen. Hij zegt zelf: “Het is moeilijk om als autonome maker gezien te worden. Vanuit de opleiding word je meegeven dat het een heel hard werkveld is. Het succes van deze voorstelling is een enorme bevestiging gebleken dat ik op de goede weg ben.”

Wat heb je nog meer nodig? Koop hier je kaarten voor ‘Birds’ in Podium Hoge Woerd op donderdag 2 mei (met inleiding!). 

Leuke links:

> Bekijk hier een interview met Dalton Jansen uit 2022 n.a.v. het winnen van de Nederlandse Dansdagen

> Bekijk de trailer van ‘Birds’ hier

Koop hier je tickets