12-10-2022

Even voorstellen... Sounds Like Juggling

Hun tweede voorstelling gaat bij ons in première, ze laten muziek en jongleren tot iets heel nieuws versmelten.

Even voorstellen... Sounds Like Juggling

De nieuwste cabaretier ontdekken? Met je kinderen naar een nieuw gezelschap? Of juist een theatergezelschap zien dat niet eerder in ons theater te zien was?

Onder de titel ‘Nieuwe Namen’ presenteren we ze allemaal aan je. Maar wie zijn het precies en wat doen ze? Sounds Like Juggling speelt de première in onze zaal van hun tweede voorstelling en stellen zich graag aan je voor.

Stel jullie zelf even voor…  
Ik ben Guido van Hout, jongleur musicoloog en theatermaker. Ik ben Arthur Wagenaar, jonglerend componist. Wij zijn allebei gefascineerd door de raakvlakken van muziek met jongleren. Deze interesse bracht ons al in 2006 samen voor verschillende experimenten. Een paar jaar geleden richtten we het gezelschap Sounds Like Juggling op en maakten daarmee onze eerste voorstelling ‘Sounds Like Juggling’, een concert voor vier muziekjongleurs. Voor dit gejongleerd concert ontwierpen we een verzameling instrumenten die je bespeelt door te jongleren: zoemende stokken, bonkende ballen, waggelende klokken. Nu werken we aan ‘PUINBAL’, de tweede voorstelling van Sounds Like Juggling. Deze voorstelling gaat 28 oktober in première bij Podium Hoge Woerd in De Meern. 

Behalve ons twee zijn er nog twee fantastische spelers op het toneel: jongleur Sirio Fernández Rubio uit Spanje en slagwerker Agata Kruszewska uit Polen. Sirio is heel muzikaal en Agata kan ook heel goed jongleren, dit kan ze zelfs combineren met body percussion! Het zijn echt twee werelden die samenkomen en versmelten. We hebben er bewust voor gekozen om met een heel fysieke regisseur te werken: Ryan Djojokarso, die een achtergrond heeft als danser en choreograaf. Hij brengt het bij elkaar en zorgt dat het echt een geheel wordt, een spannende vertelling. 

9455
9455

Wat is jullie ritueel vlak voordat jullie het toneel op gaan?   
We doen soms een kort fysiek spel met de groep en zorgen natuurlijk dat we goed warm zijn en alle gewrichten gesmeerd. ‘PUINBAL’ is een tamelijk fysieke voorstelling (zacht gezegd). Er is ook veel dat we moeten "preppen", heel precies klaarleggen. We hebben een stuk of tien verschillende soorten jongleerballen, elk met een eigen klank, en die moeten allemaal precies op de juiste plek geprept zijn. Ook alle kostuums moeten heel precies klaarliggen omdat we een paar zeer snelle wissels hebben. Als je er dan achter komt dat er een mouw binnenstebuiten zit ben je te laat...

9456
9456

Welk moment binnen jullie carrière willen jullie graag vergeten? 
Guido: ‘’Ik weet nog de eerste keer dat ik 'wild' op straat speelde. Er bleef helemaal niemand staan om te kijken. Dat voelde niet goed, al wist ik ook dat het niet meer erger kon worden... Vrij snel daarna lukte het wel goed op straat, dat geeft wel een kick. Nu spelen we in theater, dat is weer heel anders.’’ Arthur: ‘’Ik speelde een voorstelling waarin alle geluid uit de computer kwam, getriggerd door elektronische jongleerballen en hightech synthesizers. Maar 1 minuut voor het begon, crashte de hele computer. Ik kreeg hem niet meer aan de praat. Doodse stilte...’’ 

Welk moment zouden jullie graag nog een keer willen herbeleven? 
Een heel mooi moment is altijd als je een voorstelling voor het eerst voor een volle zaal speelt, en je hoort het publiek binnenkomen. Al die stemmen van mensen die je nog niet kan zien, heel magisch is dat. 

Wat is jullie ultieme droom in het theater? 
Dat we het genre van muziekjongleren nog verder kunnen uitbouwen, met een heel orkest aan jongleer-instrumenten. En super virtuoze bespelers, die we zelf opleiden. Sounds Like Juggling moet een begrip worden in heel het land en daarbuiten!

9454
9454

Nieuwe Namen

De nieuwste cabaretier ontdekken? Met je kinderen naar een nieuw gezelschap? Of juist een theatergezelschap zien dat niet eerder in ons theater te zien was? Onder de titel ‘Nieuwe Namen’ presenteren we ze allemaal aan je. 

Als theater bieden we graag beginnende theatermakers een podium om vlieguren te maken en het leukste publiek van Utrecht te leren kennen. Als bezoeker zie je daardoor veelbelovende theatermakers, die wellicht over enkele jaren niet meer weg te denken zijn.

Meer Nieuwe Namen
Nieuwe Namen
Nieuwe Namen