09-12-2022

Maas theater en dans omarmt voguing

Choreograaf Guilliano Pinas vertelt over het gebruik van vogue in 'The Ozard of Wiz'.

Maas theater en dans omarmt voguing

Dans in 'The Ozard of Wiz' wordt gechoreografeerd door Guilliano Pinas, vader van Kiki House of Angels en dé aanjager van de voguing- en ballroomscene van Rotterdam. Hij vertelt over de oorsprong en het gebruik van vogue in de voorstelling.

Waarom bestaat de ballroomscene en hoe is vogue ontstaan?  
Guilliano: “De ballroomscene is ontstaan in de jaren 70 in de straten van Harlem, New York. Dit begon met drag pageantry. Tijdens deze competities kregen mensen van kleur niet de mogelijkheid om te winnen. Hierdoor zijn zij een eigen scene begonnen, de ballroomscene. Deze scene is opgericht door zwarte en gekleurde transvrouwen en drag queens.”

Wat is vogue?  
“Er is een onderscheid tussen the old way (pre-1990) en the new way (na 1990). Hiernaast heb je nog vogue fem (circa 1995), bij vogue fem is de dans iets vrouwelijker. In ‘The Ozard of Wiz’ wordt gebruik gemaakt van vogue fem. In de cast van de Ozard zitten ook spelers die meer in touch zijn met hun masculine side, daarom is ook the old way verwerkt in de choreografie.

Het grote publiek denkt, ten onrechte, dat popster Madonna voguing heeft bedacht. Dat het wordt toegekend aan een witte, vermogende, heteroseksuele vrouw - alles waar de ballroomcultuur van oorsprong niet op was gericht - is daardoor voor LHBTQIA+’ers van kleur een pijnlijke misvatting.”

9554
9554
Foto: Penyue Yang

Jij bent vader van je eigen huis. Wat houdt dit in?
“Een ballroom huis bestaat uit een mother (soms een father) en kinderen. Voor veel mensen in de LHBTQIA+-gemeenschap bieden hun originele families niet de geborgenheid, steun en liefde die ze zoeken. Sommige worden zelfs door hun familie verstoten, met als gevolg dat ze op zoek gaan naar mensen bij wie ze zich wél thuis voelen en met wie ze een sterke band opbouwen. Je kunt het zien als een gekozen familie.”

Wat is jouw visie over de inzet van vogue in The Ozard of Wiz?
“Het verhaal van René Geerlings raakte mij. Rene vertelt hierin de strijd tussen een fem- en een masc side. Dit herken ik uit mijn eigen jeugd. Vogueging heeft mij hier heel erg mee geholpen, omdat je beide kanten kan laten zien. Door middel van voguing ben ik nu op een betere plek.”

Wat wil je het publiek meegeven voordat zij The Ozard of Wiz bezoeken ?
“Vogue is de puurste vorm van zelfexpressie. Laat jezelf meenemen door de vogue, maar vergeet het verhaal hierachter niet. Voguing is niet een enkel een dansstijl. Het is iets wat van binnenuit komt, het is echt zelfexpressie. Besef dat vogue meer is dan een dansvorm, maar een rijke geschiedenis heeft.”

9571
9571
Foto: Penyue Yang