31-03-2023

Perfectie is saai om naar te kijken

Thjum Arts vertelt over zijn voorstelling 'Tijdloos Genot'.

Perfectie is saai om naar te kijken

De Camaretten prijzen, de enthousiaste reacties van publiek en pers en een diepe innerlijke drive waren de redenen voor Thjum om een eerste avondvullend programma te maken.

“Verbinding, vergankelijkheid en mijn moeder. Dat zijn toch wel mijn favoriete thema’s.” Thjum is een authentiek mens die ondanks of misschien wel dankzij zijn voorkeur voor diepgang de lach aan zijn broek heeft hangen.

Hoe is je carrière begonnen?  
“Na de middelbare school besloot ik politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Als je een beetje rustig bent in de klas en goed kunt leren, dan denken jij en je omgeving al snel aan de universiteit. Maar het was achteraf gezien niks voor mij. Ik kon wel goed lezen en tentamens maken, maar precies om die reden leerde ik er weinig nieuws door. Ik had meer interesse en minder vaardigheden in de kleinere verbindingen tussen mensen, dat was uit mijn comfortzone en dat wilde ik leren.”

Tijdens zijn studie besloot Thjum het dan toch maar eens te proberen als comedian. Hij googelde letterlijk op de woorden Comedy en open podium en kwam in eerste instantie terecht bij het mekka van de Nederlandse comedy: Club Toomler in Amsterdam. Daar deed hij zijn allereerste optreden. Er zouden nog vele optredens volgen. 

Wist je al veel van de comedy wereld voor je begon met optreden? 
“Ik wist niet eens wat de Comedytrain was, ik had ook geen voorbeelden, dat is later pas gekomen. Ik ben gaan optreden bij open podia en verdiepte mij in comedy. Het is een understatement als ik zeg dat het aan het begin niet van een leien dakje met mij ging,’’ vertelt Thjum.

Thjum stopte met politicologie en begon met de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming (een zijtak van Sociaal Werk) en rondde die in 2019 af.

Wat heb je geleerd op de opleiding Culturele Maatschappelijke vorming? 
“Daar heb ik veel geleerd wat ik nog niet kon. Sociaal werk en comedy versterkten elkaar wel. De mensen waar ik mee werkte en het publiek waar ik voor speelde waren een spiegel voor mij. Ik leerde mijzelf beter kennen door de ogen van de ander.”

Na zijn studie ging het met comedy zo goed dat de hobby veranderde in een beroep. Zeker na het winnen van Cameretten. “Succes is een meevaller,” zegt Thjum.

Zoek je vaak je grenzen op?
‘’Ik zie er niet uit als iemand die graag uit zijn comfortzone klapt. Toch hou ik ervan dingen te doen die eigenlijk niet bij mij passen en soms niet lukken. Het is leuker om naar iemand te kijken die zoekende is. Perfectie is saai om naar te kijken.’’