15-09-2022

Van ArcheoHotspot naar ArcheoLab

Wat is er veranderd in Museum Hoge Woerd?

Van ArcheoHotspot naar ArcheoLab

De voormalige ArcheoHotspot in Museum Hoge Woerd is verbouwd en heeft een upgrade gekregen naar ArcheoLab. Maar wat is er precies veranderd? Lieke en Jet van het museum vertellen er meer over.

Wat is het ArcheoLab?
Het ArcheoLab is een ruimte in het museum binnen Castellum Hoge Woerd. Je vindt hem aan het einde van de interactieve expositie ‘3000 jaar wonen en werken’. In dit onlangs vernieuwde ArcheoLab staat alles in het teken van archeologie. Er zijn vrijwilligers aan het werk met lopende archeologische onderzoeken, schoolklassen kunnen lessen volgen en in de vakantieperiodes worden en workshops voor jonge archeologen in de dop georganiseerd. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag is het lab geopend en kunnen bezoekers gratis binnenwandelen. 

Welke onderdelen zijn er in het ArcheoLab geüpgrade als je het vergelijkt met de ArcheoHotspot?
Voorheen bestond de ruimte alleen uit een ArcheoHotspot waar bezoekers zelf mee konden doen of kijken met archeologisch onderzoek. Met de upgrade naar het ArcheoLab zit er een educatieve en meer interactieve schil omheen. We hebben allerlei handige en mooie nieuwe meubels en vitrines en dankzij ons nieuwe aanbod aan activiteiten kunnen ook de jongere museumbezoekers hands-on kennismaken met al het moois dat we onder onze voeten vinden.

9372
9372

Wat is het doel van het ArcheoLab?
Het doel is om de bezoekers van het Castellum zelf met archeologisch materiaal te laten werken. In een museum staan de mooiste archeologische vondsten vaak in goed beschermde glazen vitrines, maar in het ArcheoLab kun je zelf met je handen aan de slag met echte archeologische vondsten.

Er vinden ook speciale workshops plaats in het ArcheoLab, kun je daar meer over vertellen?
In de vakantieperiode kunnen jonge archeologen in de dop aan de slag met allerlei proefjes. Gehuld in een labjas en gewapend met onder andere microscopen, vergrootglazen, magneten en maatbekers ontdekken zij de verschillen tussen allerlei zaden en pitten te herkennen, archeologische vondsten weer aan elkaar te plakken, zelf lijm te maken en nog veel meer. 
Ook is er vanaf 5 oktober weer iedere maand een echte archeoloog aanwezig in het ArcheoLab. Je kunt binnenwandelen bij zijn ‘spreekuur’ met je eigen vondsten om te onderzoeken of je iets bijzonders in handen hebt. Soms ontvangen wij ook studenten in het lab die gedurende een periode bezoekers helpen om zelf een archeologisch proces te doorlopen, zoals het tekenen van scherven.

Wat is de meest bijzondere ontdekking die er in het Archeolab is gedaan?
We hebben al heel veel gevonden. Zo vonden we laatst nog twee bijzondere kralen uit de middeleeuwen. Als we iets bijzonders vinden, publiceren we dat eigenlijk altijd in het tijdschrift van de Historische Vereniging.

9374
9374