04-07-2022

Zomerstop: en dan?

Technicus Pieter vertelt wat er in ons theater gebeurt tijdens de zomer.

Zomerstop: en dan?

Als ons theaterprogramma afgelopen is voor de zomer, zit de techniekploeg niet stil. Technicus Pieter vertelt wat hij samen met zijn collega’s doet voordat de vakantie kan beginnen.

Het einde van ons programma komt in zicht. Waar ben je nu nog druk mee?
Pieter: “We zijn nu nog druk met de afbouw van ‘Scheur in de Tijd’ op het binnenterrein, dat is wel een groot ding. Daarnaast zijn er in de zaal nog groep 8 musicals, nog een dagje Festival Tweetakt tussendoor en er staat nog een dansschool op het programma.”

En dan vakantie? Of staan er nog zomerklusjes op de planning?
“Voor de vakantie doen we altijd een grote schoonmaak. Een theater vangt gedurende een jaar heel veel stof. De bruggen worden afgestoft, alle lampen gepoetst en alle luidsprekers schoongemaakt. Alle kabeltjes worden gecheckt, want die gaan nog wel eens stuk. De beamer krijgt ook een schoonmaakbeurt. Maar ook de vloer wordt bijvoorbeeld opnieuw in de olie gezet, zodat alle krassen weer weg zijn. De theatergordijnen worden gerepareerd. En de tribune krijgt een onderhoudsbeurt, want na het theaterseizoen klappen vaak de stoelen van de eerste twee rijen niet meer goed terug. Alles wordt hersteld, gerepareerd en gepoetst na een jaar theater.”

Hoe poets je een theaterlamp?
“De led-engine, dus de motor, blazen we schoon met lucht. De buitenkant nemen we af met een doekje. De lenzen poetsen we vervolgens met alcohol. En dan is alles weer stofvrij. Als je een lamp niet poetst, dan gaat de lamp langzaam minder licht geven door de stoflaag die erop zit. Of je ruikt het stof dat verbrand als je in de zaal zit.”

Gebeurt er ook nog iets op het buitenpodium deze zomer?
“Nee, deze zomer is het daar stil. Aan het einde van de zomer is er het Leidsche Rijn Festival en het Uitfeest, maar dat is dus pas na de zomer.”

Hoe start de techniekploeg na de zomer de theaterzaal weer op?
“Als we op vakantie gaan, zorgen we ervoor dat de zaal helemaal leeg en schoon is. Dan hebben we een dag nodig om alles weer helemaal operationeel te maken. Dan hangen we alles weer op z’n plek, sluiten we alles weer aan en kijken of het werkt. Alle lampen, alle luidsprekers, de beamer: alles moet weer terug op een logische plek. En dan kunnen we van start met het bouwen voor het Leidsche Rijn Festival.”

Wist je dat onze tribune in- en uitgeschoven kan worden? Bekijk het in de video:

Ook als technicus aan de slag?

Voor onze techniekploeg zoeken we een creatieve, enthousiaste Coördinator Techniek / Allround theatertechnicus (m / v / x) voor 32u per week – standplaats Podium Hoge Woerd.

Bekijk de vacature