Theater

Sadettin Kirmiziyuz

Return of The King

Tickets Over de maker(s)
Return of The King

Met humor, authenticiteit en relativering neemt Sadettin je mee op reis, zijn vader achterna.

Na het succes van CITIZEN K en Somedaymyprincewill.com werken meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz en regisseur Casper Vandeputte opnieuw samen. Hun nieuwste voorstelling Return of the King gaat over de remigratie van de gepensioneerde vader van Sadettin. Na vijftig jaar werken en wonen in Nederland stapte hij een paar maanden geleden op het vliegtuig naar Turkije, om daar de rest van zijn leven als koning te leven. 

Voor Return of the King onderzoekt Sadettin hoe het voor zijn vader is geweest om vijftig jaar te gast te zijn in Nederland, welke veranderingen er waren in al die jaren, en hoe die jaren invloed hebben op Sadettin en zijn eigen kinderen.

Tickets en tijden

Datum vr 15 november
Tijd 20:00u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
Datum vr 15 november
Tijd 20:00u
Locatie Theaterzaal
Prijs Van € 10,50 tot € 21,00

De pers over zijn vorige voorstelling 'Monumentaal'

"Kirmiziyüz sluit zijn migratieverhaal voor altijd af. Zijn kinderen zijn geen ‘migratiekinderen’, maar gewoon: kinderen."

De Volkskrant

"Fascinerend hoe Sadettin Kirmiziyüz door de tijd en zijn familie heen laveert."

Trouw

"Deerniswekkend. Onnadrukkelijk borduurt hij voort op dat thema. Al die pogingen om erbij te horen, je aan te passen – het is hard werken met een migrantenachtergrond."

Theaterkrant

Extra achtergrondinformatie

In de jaren '70 droomde Sadettins vader ervan om in Nederland genoeg geld te verdienen zodat hij in Turkije een goed leven kon leiden. Maar zoals zovelen van zijn generatie deed ook hij er veel langer over dan gepland. Een halve eeuw langer, om precies te zijn. 

De generatie van Sadettins vader is zo langzamerhand helemaal verdwenen uit de Nederlandse samenleving. Ze keren terug naar het Moederland, waardoor het lijkt alsof ze hier nooit echt zijn geweest. Een schemergeneratie die het einde van een tijdperk inluidt.

Wat heeft hun aanwezigheid voor ons land betekend? Hoe hebben zij Nederland veranderd en hoe zijn zij door Nederland veranderd? Wat betekent hun vertrek voor Nederland? Hoe zal het Sadettins vader vergaan in Turkije, het land dat hij ooit verliet voor Nederland om een toekomst op te bouwen? En hoe vergaat het Sadettin en zijn generatiegenoten, die nu zelf kinderen hebben en een toekomst hier in Nederland voor zich zien?

Over Sadettin Kirmiziyuz

Sadettin Kirmiziyüz, theatermaker met twee paspoorten, laat met zijn werk een autonoom en authentiek geluid horen in het Nederlandse theater.
Sadettin studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht en was te zien in voorstellingen van onder andere het Nationale Toneel, het Zuidelijk Toneel en Noord Nederlands Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen en gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving.

Meer over Sadettin Kirmiziyuz

Credits

Concept, tekst en spel: Sadettin Kırmızıyüz 
Tekst en regie: Casper Vandeputte|
Marketing: Dieke van der Spek

Decor: Sacha Zwiers 
Kostuum: Lotte Goos 
Website: sadettink.nl