27-09-2022

Rekwisiet in de spotlights

De amfoor van de liefde uit 'Scheur in de tijd' tentoongesteld

Rekwisiet in de spotlights

Bij de linker ingang van onze theaterzaal wordt een rekwisiet uit 'Scheur in de tijd' van het Filiaal theatermakers tentoongesteld.

De live-ervaring van theater heeft ook een nadeel: na afloop van een voorstelling rest er niets dan mooie herinneringen en een decor in de opslag. Een theater zijn dat gevestigd is in Castellum Hoge Woerd heeft ook een voordeel: we zijn tegelijkertijd ook een museum. 

In het paviljoen, vlakbij de ingang van onze theaterzaal, tonen we daarom een rekwisiet uit de voorstelling ‘Scheur in de tijd’ van het Filiaal theatermakers. De voorstelling was van 1 t/m 28 juni 2022 te zien op het binnenterrein van Castellum Hoge Woerd, ter ere van het 900-jarig bestaan van Utrecht. Deze spannende buitenvoorstelling over tijdreizen vertelt het verhaal van een portal tussen toen en nu, precies op de binnenplaats van het Utrechtse Castellum. Utrechters van vroeger kunnen door die kier naar ons kijken en omgekeerd hebben wij een blik op het verleden. Om deze voorstelling niet te begraven in ons verleden, tonen we nu een onderdeel eruit: de amfoor van de liefde, een rekwisiet dat uit de scheur van de Romeinse tijd naar nu is gereisd.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeentemuseum Het Hannemahuis, Loudmouth en RitsRatsReklame.

Eindtekst Scheur in de tijd - Het Filiaal theatermakers

Tekst: Don Duyns

BEWAKER JOS 
Prachtig. Iedereen is herenigd. En ik? Ik blijf alleen. 

META JONGERDEN 
Jos? 

BEWAKER JOS 
Ja? 

META JONGERDEN 
Je bent ontslagen. 

BEWAKER JOS 
Maar, tante Meta?! 

META JONGERDEN 
Nee, geintje. Kom. We gaan een ereplek voor de amfoor zoeken. Hij krijgt een eigen vitrine en ik noem hem: ‘de amfoor van de liefde’. 

BEWAKER JOS (grappend) 
Of: ‘door Amors pijlen getroffen’. 

META JONGERDEN
Ja, ook heel leuk Jos. Kom.

Over Het Filiaal theatermakers

Het Filiaal theatermakers is het Utrechts jeugdtheatergezelschap. “Ons gezelschap geeft ruimte aan verbeelding, zodat je meer ziet dan alleen je eigen werkelijkheid. We laten niet alleen zien wàt we maken, maar ook hoe we het maken. Die transparantie prikkelt de verbeeldingskracht. Dat doen we interdisciplinair met spel, (live)muziek en zang, poppen, objecten en (live video) beeld.  Het Filiaal Theatermakers reist nationaal en internationaal, van Groningen tot Goes en van Sydney tot Shanghai.”

Meer over Het Filiaal theatermakers