12-12-2022

Zonder balie geen warm welkom

Baliemedewerker Maarten van Breukelen vertelt enthousiast over zijn werk in Castellum Hoge Woerd.

Zonder balie geen warm welkom

Baliemedewerker Maarten van Breukelen zit achter de balie helemaal op zijn plek en is soms zelf ook bezoeker. Maarten vertelt over zijn werk als vrijwilliger: “Het is gewoon een heel gezellig gebouw.”

Je bent één van de baliemedewerkers van het Castellum. Wat doe je zoals als baliemedewerker?
Maarten: “De belangrijkste taak vind ik bezoekers welkom heten in het gebouw en ze vertellen wat we allemaal in de aanbieding hebben. Ik vraag meestal aan de mensen waar ik ze mee kan helpen. Voor een kopje koffie verwijs ik ze door naar het CastellumCafé. Maar anders begin ik te vertellen over wat we allemaal in huis hebben. Als eerste over het Museum, want dat is toch mijn ding. Als ik eenmaal over het schip De Meern I ga praten, dan ben ik wel even bezig. Maar ik zit er ook voor de rest van het gebouw en vertel ook over Steede en Podium. Meestal is er geen voorstelling, maar er ligt altijd wel een ladder met het programma. Dan vraag ik ook of ze in de buurt wonen, en als dat het geval is zeg ik: Dan moet je zeker een keer naar Podium toe!” 

Waar stuur je bezoekers als eerste heen in het Museum? 
“Ik vertel altijd eerst over het schip en over de introductievideo met Erik Graafstal in de kajuit. Dat is een fantastisch filmpje waarbij je eigenlijk alle ins en outs van het schip te zien krijgt, bijvoorbeeld over hoe het gebeurd kan zijn dat het schip vergaan is. Dat vind ik razend interessant en de meeste bezoekers waarderen die video ook. Heel veel bezoekers komen hier binnen en hebben geen idee dat er nog een heel museum-gedeelte is. Dus dan vertel ik ook over de expositie 3000 jaar Leidsche Rijn, bijvoorbeeld over de grote video die je daar kan zien en alle vondsten die daar liggen. Daar zijn bezoekers dan ook altijd verrast over. Die zijn al heel vaak naar het schip geweest, maar weten niet dat er nog veel meer te zien en te doen is. Zelf heb ik laatst ook nog een keer de audiotour gedaan en vond het weer razend interessant.”

7917
7917
Foto: Aafke Holwerda

Was je voordat je hier als vrijwilliger werkte ook al geïnteresseerd in geschiedenis? 
“Nee, helemaal niet grappig genoeg. Toen we van Maarssen naar Leidsche Rijn verhuisden zijn we een keer op een regenachtige dag met onze kleindochter naar het Castellum gegaan. We hebben samen een puzzeltocht gedaan en vonden het meteen een geweldige atmosfeer die hier hangt. Het is gewoon een heel gezellig gebouw. Door corona ben ik gestopt met mijn vrijwilligerswerk bij War Child. Een paar maanden later zag ik hier een vacature. Ik kreeg meteen een reactie en zat binnen de kortste keren achter de balie. Je moet best wel zelf wat doen en dat maakt het enorm leuk: openen en sluiten bijvoorbeeld. Maar ik vind het ook leuk om tijdens mijn dienst door het museum te lopen, om te kijken of alles werkt. Toen ik mijn vrouw vertelde dat ik wilde solliciteren zei ze: ‘Dat wil ik eigenlijk ook wel.’ Dus zij werkt nu op de tuin van Steede. We hebben het heel erg naar onze zin hier.” 

Welke bezoeker is je bijgebleven? 
“Er waren laatste twee bezoekers uit Amerika die heel geïnteresseerd waren. Ik had zelf weinig tijd om ze wat te vertellen, maar toen stond daar ook één van de rondleiders, Jan Modderaar. Hij spreekt fantastisch Engels en stond toevallig te wachten op een groep, maar die kwam niet. Toen heeft hij die bezoekers helemaal rondgeleid. Het is erg leuk dat dat op zo’n moment kan en om de bezoekers dan zo razend enthousiast te zien. Ik vind het ook altijd erg gezellig als er schoolklassen komen binnenrollen. Die kinderen luisteren ademloos naar onze rondleiders. Maar bijvoorbeeld ook wandelaars die de Limes-route lopen. Die hebben maar weinig tijd, maar willen altijd alles weten.”

Wat krijg je mee van ons theater? 
“Technici komen vooral bij de balie. Die hebben dan een afspraak met één van de technici van Podium en komen al voorbereidingen doen voor de voorstelling van de avond. Voor Podium komen er ook met enige regelmaat bezoekers binnen die vragen of ze een ticket kunnen kopen. Die verwijs ik dan naar de website en ik vertel iets over het theater. Bezoekers willen ook altijd heel graag de maandladder meenemen. En laatst was er een enorme groep die de zaal gehuurd had voor een voorlichting. Als bezoeker heb ik zelf ook al mooie avonden in het theater meegemaakt.” 

Op 18 december gaat de Houtkamer open, een nieuw gedeelte van Museum Hoge Woerd. Heb je zelf al een beeld van wat bezoekers kunnen verwachten? 
“Ik ben er al even wezen kijken en ze zijn prachtige vitrines aan het bouwen. Maar hoe het uiteindelijk wordt, weet ik ook nog niet. Ik kan me voorstellen dat er bijvoorbeeld ook een paal van de Romeinse brug die onlangs is opgegraven wordt tentoongesteld. Ik zit zelf achter de balie bij de feestelijke opening en tijdens het Houtfeest help ik met opbouwen en dan ga ik zelf ook in de Houtkamer uitgebreid kijken. Ik ben heel benieuwd.”

9574
9574
Foto: Han Ernest

Opening Houtkamer

Na jaren hard werken is het eindelijk zover: Castellum Hoge Woerd krijgt zijn langverwachte Houtkamer. Na de eerdere afrondingen van de FlexExpo en het ArcheoLab is Museum Hoge Woerd met deze nieuwe expositieruimte helemaal compleet!

Om deze bijzondere mijlpaal te vieren, organiseert Museum Hoge Woerd op zondag 18 december van 12.00u tot 18.00u een groots Houtfeest voor jong en oud.

Meer info over de Houtkamer
Opening Houtkamer
Opening Houtkamer